Reklama
 
Blog | David Dvořáček

Už jste se Jiří ptal Gerharda na jeho know-how ?

Jiří Paroubek v textu Kdo nás vede do náruče Ruska zveřejněném 8.9.2009 na paroubek.blog.idnes.cz píše mnohé. Vzhledem k tomu, že vše souvisí se vším, je třeba si připomenout slib socialistů, že použijí dividendu ČEZu či její část k uplacení části voličů (tzv. 13.důchod formou příspěvku všem důchodcům popř. dalším socialisty vytipovaným cílovým voličským skupinám).

No a je třeba si připomenout, že jsou aktuální úvahy o prodeji podílu v České rafinérské drženém prostřednictvím UNIPETROLU polským PKN Orlen. Stejně tak je na spadnutí prodej 16% podílu SHELLu v České rafinérské. Český stát nemá dostatek volných finančních zdrojů ke koupi ani jednoho z těchto podílů.

Existují však dvě cesty, jak se k těmto podílům může dopracovat.

Prvním je přímá koupě ČEZem. Ta je však poměrně něpravděpodobná. Nezapadá do žádné akviziční strategie ani do podnikatelského plánu ČEZu.

Reklama

Druhá a rozumnější je koupě tohoto podílu státem z dividendy ČEZu. Bude-li však dividenda ČEZu prožrána vzhledem k momentální potřebě, nezbude už na dlouhodobou resp. strategickou akvizici dostatek financí. Český stát tak krom apelu na polskou vládu nebude mít k dispozici  žádné finanční zdrojek k ovlivnění zesílení závislosti na autoritářském a latentně agresivním režimu.

Jiří Paroubek, Bohuslav Sobotka a Lubomír Zaorálek jsou příliš inteligentní, aby tuto souvislost neznali. A protože ji znají a přesto slibují, co slibují není možno jinak než odpovědět Jiřímu Paroubkovi: Do náruče Ruska nás vedete, Vy Jiří Paroubku a Vaše strana. Jistě ne sami, ale Vy spolu s komunisty a držitelem Putinovi, pardon Puškinovi medaile Václavem Klausem cestou přímou a krátkou. Je příznačné, že (p)rezidenta Klause Paroubkův text nezmiňuje, přestože, je to v tuto chvíli pouze on a nikoli minoritní skupina v ODS zastoupená 17 senátory, který blokuje ratifikaci lisabonské smlouvy Českou republikou.

Putinův emisar pro Německo Gerhard Schroder je Jiřím Paroubkem vydáván za vzor sociálně demokratického premiérství a za osobního přítele. Jistě i v Česku potřebuje Putin svého emisara. Už jste se Jiří ptal Gerharda na jeho know-how ?